Arbejderne ved Moesgaard Herregård har igennem århundreder udgjort rygsøjlen på det store gods, dog har disse menneskers dagligliv og historier sjældent været i fokus, men har været overskygget af de store godsejere. Nu udgraves en af landarbejdernes huse, for at afdække de menneskers historie som formede herregården og Aarhus’ velstand.
- Unik udgravning af landarbejderhus: Samshuset ved Moesgaard Herregård udgraves for første gang. Huset var bolig for landarbejdere ansat på Moesgaard Herregård.
- Materiel kultur og hverdagsliv: Tidligere fokus har været på godsejerne – nu undersøges dagliglivet for de mange ansatte.
- Samarbejde og uddannelse: Udgravningen sker i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum, som led i arkæologistudiet.
- Open Days for offentligheden: Alle inviteres til at besøge udgravningen den 15., 22., 31. maj og 3. juni.
Moesgaard Herregaard har eksisteret igennem hundredevis af år, og har i den tid ansat et utal af tjenestefolk, karle og arbejdere. Dog har fokusset for studiet af herregården (og herregårde generelt) oftest været på den store hovedbygning, og de store mænd der ejede og drev godset. Denne ubalance er særligt tydelig, da antallet af arbejdere har været langt større end ejerne og deres familier.
Landarbejderne på godsets materielle kultur belyses nu ved en udførlig udgravning af en af landarbejderboligerne, nemlig Samshuset. Huset er dermed foruden at være en af de eneste udgravninger af et landarbejderhus i Danmark hidtil, også en belysning af Moesgaardlandskabets glemte historie. Den historie, som berører det jævne menneske snarere end eliten. Den arkæologiske udgravning leder altså ikke efter bronzesværd, grave og guldhorn, men snarere de ting der vedkommer de mennesker der endnu bor i Aarhus og området, gennem deres nære slægtshistorie. Dengang kaffen blev nydt i blåmalet fajance og radioen talte, strømmen indlagdes, fjernsynet var en nyskabelse, og dengang man holdte og slagtede egne dyr.
Mellem 1918 og 1960 indgik huset som en del af Moesgaard Herregaards eje, og forpagtedes i denne periode ud til såkaldte landarbejdere. Landarbejderen boede som bonden på landet, men i modsætning til at dyrke sine egne marker, lejede landarbejderen sig ind i huse som godset ejede. Derfor tjente disse til dagen og vejen, ved at tage fast arbejde på Moesgaard Herregaard, hvor de var en fast del af godsdriften.
Vi forventer at udgravningen vil belyse en markant anderledes materiel kultur end inde på herregården, og måske også på deres nærmeste sidestillede uden for godset verden - husmænd og gårdejere. Derfor vil en udgravning af et af deres huse give væsentlig ny og spændende viden om denne underbelyste, men store gruppe af mennesker. En gruppe af mennesker, som er en af de vigtigste dele af Danmarkshistoriens udvikling som landbrugsland, igennem første halvdel af det 20. århundrede, med dramatiske ændringer som traktorens indtog, verdenskrigene og Moesgaards omdannelse til det skønne område og museum vi kender i dag.
Udgravningen af Samshuset, der foretages fra 12. maj til 6. juni 2025, er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum. Den er en uddannelsesudgravning som led i bacheloruddannelsen i arkæologi, Aarhus Universitet, på 6. semester.
I løbet af udgravningen inviteres alle til formidlingsarrangementer i form af Open Days på udgravningen, hvor interesserede kan stifte tæt bekendtskab med huset og dets beboere som arbejdede, levede og døde inden for rammerne af Samshuset og dets forhold til Moesgaard. Disse afholdes torsdag 15. og 22. maj 10-13. Lørdag 31. maj 10-14 og tirsdag 3. juni 15-18.
For uddybelse kan studerende (Mikkel Hansen) kontaktes på telefon: 40 33 07 85 eller mail: samshuset@gmail.com.